W poszukiwaniu sposobu na zmniejszenie występowania chwościka, informujemy., że w tym roku będziemy siać nowe odmiany buraka cukrowego. W przeważającej ilości będzie to Michelangelo, Haskel i Zagłoba. Będziemy informować o rezultatach.
Dokładamy wszelkich starań, aby prowadzone przez nas uprawy buraka cukrowego dały wysokie plony najlepszej jakości. Wydajność naszych upraw zależy od wielu czynników – oprócz odpowiednio dobranych nasion dużą rolę odgrywają warunki klimatyczne, gęstość siewu (obsada), kultura agrotechniczna, jakość i typ gleby oraz występowanie chorób. Korzystając z profesjonalnego doradztwa wybieramy odmiany nasion o najwyższych parametrach dostosowanych do lokalnych warunków uprawy.
W tym roku postawiliśmy na dwie odmiany Tapirfirmy Sesvanderhave oraz Mazurfirmy Strube Polska Sp. zo.o
Tapir to typ normalno-cukrowy charakteryzujący się:
podwójną odpornością na chwościka i rizomanię
tolerancją na okresowy niedobór wody w glebie
wysokim plonem korzeni przy polaryzacji na poziomie wzorca
Tapir to dobry wybór na trudne lata!
Mazur podobnie jak Tapir charakteryzuje się:
odpornością na rizomanię
wysokim plonem korzeni
wysokim plonem cukru oczyszczonego
W badaniach przeprowadzonych w 2017 r. odmiana ta okazała się najwyżej plonującą odmianą buraka cukrowego pod względem plonu biologicznego i technologicznego cukru.
This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you accept this policy as long as you are using this websiteAcceptPolityka prywatności