WYBIERAMY NAJLEPSZE ODMIANY BURAKA CUKROWEGO

W poszukiwaniu sposobu na zmniejszenie występowania chwościka, informujemy., że w tym roku będziemy siać nowe odmiany buraka cukrowego. W przeważającej ilości będzie to Michelangelo, Haskel i Zagłoba. Będziemy informować o rezultatach.

                             

 

Dokładamy wszelkich starań, aby prowadzone przez nas uprawy buraka cukrowego dały wysokie plony najlepszej jakości. Wydajność naszych upraw zależy od wielu czynników – oprócz odpowiednio dobranych nasion dużą rolę odgrywają warunki klimatyczne, gęstość siewu (obsada), kultura agrotechniczna, jakość i typ gleby oraz występowanie chorób. Korzystając z profesjonalnego doradztwa wybieramy odmiany nasion o najwyższych parametrach dostosowanych do lokalnych warunków uprawy. 

 W tym roku postawiliśmy na dwie odmiany Tapir firmy Sesvanderhave oraz Mazur firmy Strube Polska Sp. zo.o

Tapir to typ normalno-cukrowy charakteryzujący się:

  • podwójną odpornością na chwościka i rizomanię
  • tolerancją na okresowy niedobór wody w glebie
  • wysokim plonem korzeni przy polaryzacji na poziomie wzorca

          Tapir to dobry wybór na trudne lata!

Mazur podobnie jak Tapir charakteryzuje się:

  • odpornością na rizomanię
  • wysokim plonem korzeni
  • wysokim plonem cukru oczyszczonego

 W badaniach przeprowadzonych w 2017 r. odmiana ta okazała się najwyżej plonującą odmianą buraka cukrowego pod względem plonu biologicznego i technologicznego cukru.